Avokado indfarvning

Avokado indfarvning

Avokado indfarvning

 

Ok ok ok!

Man KAN indfarve med avokado, og hvor er det fuldstændigt genialt, at du kan forlænge tøjets levetid ved, at indfarve på ny og på den måde gemme genstridige pletter væk.

Og så endda med naturens egne farver, og materialer du alligevel ville smide ud. What´s not to like?

Denne opskrift og "how to" er lavet ud fra to indfarvninger med avokadoer og der er klart plads til forbedringer, hav blot dette in´mente. Og så skal det siges; rammer du ikke den farve du havde tænkt, kan du blot prøve igen, måske med flere avokadoer? - det er med at prøve sig frem. 

OBS - du kan kun indfarve tøj der er lavet af naturlige fibre fx uld, bomuld, hør, silke, bambus mm. Er der andre fiber I, kan du prøve, det kan være det giver en meleret effekt, hvem ved.

 

Sådan har jeg gjort: 

Jeg har på disse to forsøg gjort mig den erfaring at stenene alene udskiller en mere rød nuance, hvor skallerne giver en mere brun(stadig rød) farve. Man kan indfarve med sten / skaller hver for sig, eller sammen. 

1. Sørg for at stenene og skaller er renset godt, put dem i en gryde. Jeg har brugt skaller og sten fra 3 avokadoer til 1,5L vand. Tilsæt 1tsk salt.
Bring det hele i kog, og lad det koge i 5 mins tid, skru ned og lad det simre alt mellem 1-2 timer. Jo længere tid, jo mere farve trækker suppen op.

2. Sluk, og lad suppen køle af, til fingervarmt. Imens lægger du dit tekstil i blød i vand med en lille smule sæbe (virkelig ikke meget), ca 10-15min. Dette er for at åbne fibrene, så de er klar til at tage farve ind. 

3. Tag en si frem og hæld suppen ned i den beholder, hvor dette tekstil skal ligge i blød. (Jeg har brugt samme gryde. Siede ned i en kande, skyllede gryden af, og hældte suppen tilbage i gryden). Læg nu dit tekstil i blød. Sørg for at det kommer godt under suppen. Rør engang imellem.

4. Nu skal det stå i blød i min. 12 timer- og meget gerne længere. Jo længere tid, jo bare farve. Mit har stået i 24+ timer. (det når også et punkt, hvor tekstilet ikke kan optage mere farve). 

5. Skyl i lidt eddike vand. Eddiken hjælper til at binde farven. Og vupti, ny farve, nyt liv!

Et lille tip jeg har læst mig frem til at flere gør; stryg tøjet / tekstilet efter eddike vand, varmen skulle binde farven meget bedre. Dette har jeg dog ikke selv gjort.

Hvis I har andre tip eller gode idéer til denne type af indfarvning, så kom gerne med dem i kommentarfeltet. Alt er velkommen. Jeg har læst flere steder, at nogle bruger soyamælk i suppen, da det skulle hjælpe til at optage mere farve? 

 

 

   

 

 

Blog posts

Read more
8 tips: Sådan skåner du dit tøj

8 tips: Sådan skåner du dit tøj

  Vi vasker generelt vores tøj for meget, og det er hverken godt for miljøet eller for tøjet. Tøjvask slider nemlig endnu mere end den daglige brug, men ingen har lyst til at gå i snavset eller il...
Pletfjerning - Længere levetid til dit tøj

Pletfjerning - Længere levetid til dit tøj

Nogle gange er det ikke slid som blive det endelige for dit tøj, men derimod genstridige pletter, som ikke lader til at forsvinde i vask. Derfor har vi lavet en udførlig pletfjernerguide, som forhå...
Scrunchie opskrift - DIY

Scrunchie opskrift - DIY

- DIY Scrunchies.Med vores guide kan du nemt sy dine egne scrunchies. Vær kreativ i både farve- og tekstilvalg og sæt dit helt eget præg på dine outfits. Du kan med fordel bruge stofrester, kun fa...
Hvordan zero-waste, hvordan deadstock?

Hvordan zero-waste, hvordan deadstock?

Hvordan definerer vi zero-waste/deadstock hos VACVAC studio? Og hvordan bruger vi det. Jeg har skrevet om det før, men jeg giver gerne en mere uddybet version - den får du her. Zero-waste er et eft...