Vaske - og pletfjerningsguide

Vi vasker generelt vores tøj for meget, og det er hverken godt for miljøet eller for tøjet. Tøjvask slider nemlig endnu mere end den daglige brug, men ingen har lyst til at gå i snavset eller ildelugtende tøj, og derfor har vi sammensat en grundig vaskeguide.

Du bør også tænke over, hvordan du tørrer dit tøj, så du skåner både dit tøj og forbrug. Lad så vidt muligt dit tøj lufttørre. Dels sparer du strøm og dels er det langt mere skånsomt mod dit tøj. Tøjfibrene (som er det garn er lavet af) knækkes ved tørretumbling, og herved ødelægges strukturen og fugtigheden i stoffet, og det har større tendens til tørhed og holder generelt kortere tid, da stoffet bliver svagt.

8 tips til vask

1.Smid ikke automatisk dit tøj til vask, når du har haft det på

Ofte har vi en tendens til at smide vores tøj til vask, når vi tager det af om aftenen uden at tage stilling til, om det egentlig er snavset eller ej.

2. Luft dit tøj

Lad dit tøj hænge over en stol, når du tager det af, og vurdér så næste dag, om det er snavset og trænger til vask eller om du kan have det på igen. Fold det tøj, du ikke skal have på samme dag og læg i dit skab eller kommode. Hvis du ikke kan lide at blande helt rent og brugt, men rent tøj, så hav en særlig hylde eller skuffe til det tøj, du godt kan have på igen. Hæng også gerne dine trøjer og bukser udendørs, hvis du synes de lugter af mad eller røg, men ikke er snavsede. På den måde fjerner du lugten uden at vaske.

3. Pletrens dit tøj

Mange pletter kan sagtens vaskes af med en opvredet klud og evt. lidt sæbe. Særligt striktrøjer og groftvævet bukser som cowboybukser, kan sagtens pletvaskes. 

4. Frys dit tøj

Put dit tøj i fryseren eller hæng det udendørs om vinteren. Kulden fjerner dårlig lugt som fx svedlugt, da bakterierne, der skaber lugten, ikke kan overleve de lave temperaturer. Desuden hjælper en tur i fryseren med at samle fibrene, så lodden uld som angora fælder mindre.

5. Vask dit tøj korrekt

Tøj bør vaskes forskelligt alt efter, hvilket materiale det er lavet af. Tjek vaskemærkerne i dit tøj. Bomuld egner sig godt til vask i maskine, men brug et skånsomt vaskemiddel, så du ikke slider unødvendigt på hverken bomuldsfibrene eller kloden. Uld er mere delikat og bør vaskes i hånden eller i maskine på uldprogram og med et særligt uldvaskemiddel. Og husk at bruge lunkent og ikke varmt vand til dit uldtøj. Desuden bør du komme tøj lavet af uld eller silke i vaskepose, da disse materialer er sarte og let får huller ved kontakt med maskinen.

6. Sortér tøjet efter farve

Du bør sortere din tøjvask efter farve, så dine styles bliver vasket med lignende farver og du dermed undgår afsmitning – særligt de første gange du vasker det. Det gælder dog ikke syntetiske materialer, der sædvanligvis ikke smitter af. Hvis du vil sikre dig at binde farven i dit tøj mest muligt, kan du lade styles af naturmaterialer som bomuld og bambus ligge i eddikevand et døgns tid, inden du første gang vasker det.

7. Vend tøjet

Når du vasker tøjet med indersiden udad, slider du mindre på den side, der ses og dit tøj vil dermed fremstå pænere i længere tid. Husk lommerne Tjek altid lommerne. Også på børnenes tøj. Børn kan have mange skatte gemt i sine små lommer, som hverken tøjet eller maskinen har godt af at stifte alt for nært bekendtskab med. Og intet er mere irriterende end et papirlommetørklæde, der er kommet med i vasken, og fnuller på alt det andet tøj.

8. Vask ved lavest mulige temperatur

Sengetøj, undertøj, sportstøj og håndklæder bør vaskes ved mindst 60 grader, så bakterier og støvpartikler bliver dræbt, men dit øvrige tøj bør du blot vaske ved 30 grader. Du skal dog være opmærksom på, om dit vaskemiddel er egnet til vask ved lave temperaturer. Klar Tøjvask vasker effektivt rent ved vask fra 30 grader.

Solcreme

Det er vigtigt at smøre børnene godt ind! Men det kan være en god idé at smøre dem ind 5-10 minutter inden, de får tøj på, så solcremen kan nå at trække ind. Solcreme på tøjet, kan du dog nok ikke helt undgå, og på hvidt og lyst tøj kan der opstå gullige mærker efter solcremen – særligt kraven er et udsat område. Brug en pletfjerner til området, lad den virke som foreskrevet på mærket og vask ved den varmeste temperatur, som tøjets vaskevejledning anbefaler.

Bær

Frugtfarve er vanskeligt at slippe helt af med igen, men det synes vi nu ikke skal afholde nogen fra at spise af sommerens overflod af frugter og bær. Dog kan det være en god idé at forsøge at undgå, at få pletter fra særligt bær på tøjet. Skulle uheldet være ude, er det bedste du kan gøre dog at reagere hurtigt, duppe pletten med pletfjerner og vaske ved højeste anbefalet temperatur i maskinen så hurtigt som muligt.

Chokolade

Alle elsker chokolade, og det forstår vi godt. Chokolade er lækkert, men det pletter også, da det indeholder både fedt og farvestof, og den kombination kan sætte sig i tøjet. Sådan en varm barnehånd kan nemt få chokoladen til at smelte, så den ender på tøjet i stedet for i munden. Det bedste du kan gøre, er at gnide et par dråber af farveløs opvaskemiddel ind i pletten, forsegle tøjet i en plastikpose og lade opvaskemidlet opløse fedtpletten. Efter et par timer kan du skylle opvaskemidlet bort, gerne fra indersiden af tøjet og ud, så pletten bliver skyllet ud af tøjfibrene samme vej, som den kom ind. Derefter kan du vaske med Klar Tøjvask ved den varmeste temperatur, som tøjets vaskevejledning anbefaler.

Blæk og tusch

Når familiens små har fået tusch på tøjet, som ikke er vandbaseret, kan du til gengæld sagtens tage det roligt. Det gælder nemlig om ikke at hælde vand på en blækplet, der stadig er våd, da vandet vil få farven til at sprede sig. Vent i stedet til pletten er tør og dup den derefter med husholdningssprit (test først på et ikke-synligt sted på tøjstykket). Det er bedst at duppe fra indersiden af tøjet og ud, så pletten kommer samme vej ud af tøjfibrene, som den kom ind. Hold et par stykker køkkenrulle på den modsatte side, som kan suge blæk og husholdningssprit, og vask efterfølgende ved højeste anbefalede temperatur.

Rødvin

Børnenes tøj er nok ikke så udsatte for rødvinspletter, men det kan jo ske, at din Mummy-style får et skvulp, når ivrige børn løber omkring. Hvis rødvinspletter er helt friske, kan du vaske dem af i koldt vand. Husk dog at få alt af inden du hænger tøjet til tørre. Når pletten først er tørret ind efter at være blevet skyllet, er den nemlig mere genstridig. Hvis det er en indtørret vinplet fra gårsdagens middag, er der dog råd. Gennemvæd pletten med Klar’s farveløse opvaskemiddel og kom i en plastikpose natten over. Næste dag vasker du tøjet i maskinen som sædvanligt.

Olie og fedt

Det mest effektive middel mod fedtpletter er ganske enkelt opvaskemiddel. Du gnider blot et par dråber af Klar’s farveløse opvaskemiddel ind i pletten, forsegler tøjet i en plastikpose og lader opvaskemidlet opløse fedtpletten. Efter et par timer kan du skylle opvaskemidlet bort, gerne fra indersiden af tøjet og ud, så pletten bliver skyllet ud af tøjfibrene samme vej, som den kom ind. Derefter vasker du ved den varmeste temperatur, som tøjets vaskevejledning anbefaler. Blod Det kan jo ske, at din lille får næseblod eller en lille rift, der pletter tøjet med blod. Hvis pletten er frisk, skal du skylle med koldt vand, til den er væk. Hvis den er indtørret, lægger du blot stylen i blød en times tid i en balje med god vaskemiddel, inden du vasker i maskinen som sædvanligt.