8 tips: Sådan skåner du dit tøj

8 tips: Sådan skåner du dit tøj

 

Vi vasker generelt vores tøj for meget, og det er hverken godt for miljøet eller for tøjet. Tøjvask slider nemlig endnu mere end den daglige brug, men ingen har lyst til at gå i snavset eller ildelugtende tøj, og derfor har vi sammensat en vaskeguide, der hjælper dig til at vaske dit tøj på den mest optimale måde, så du passer bedst muligt på både dit tøj og planeten.


1. Smid ikke automatisk dit tøj til vask, når du har haft det på. Ofte har vi en tendens til at smide vores tøj til vask, når vi tager det af om aftenen uden at tage stilling til, om det egentlig er snavset eller ej.


2. Luft dit tøj. Lad dit tøj hænge over en stol, når du tager det af, og vurdér så næste dag, om det er snavset og trænger til vask eller om du kan have det på igen. Fold det tøj, du ikke skal have på samme dag og læg i dit skab eller kommode. Hvis du ikke kan lide at blande helt rent og brugt, men rent tøj, så hav en særlig hylde eller skuffe til det tøj, du godt kan have på igen. Hæng også gerne dine trøjer og bukser udendørs, hvis du synes de lugter af mad eller røg, men ikke er snavsede. På den måde fjerner du lugten uden at vaske.



3. Pletrens dit tøj. Mange pletter kan sagtens vaskes af med en opvredet klud og evt. lidt sæbe. Særligt striktrøjer og groftvævet bukser som cowboybukser, kan sagtens pletvaskes.

4. Frys dit tøj. Put dit tøj i fryseren eller hæng det udendørs om vinteren. Kulden fjerner dårlig lugt som fx svedlugt, da bakterierne, der skaber lugten, ikke kan overleve de lave temperaturer. Desuden hjælper en tur i fryseren med at samle fibrene, så lodden uld som angora fælder mindre.



5. Vask dit tøj korrekt. Tøj bør vaskes forskelligt alt efter, hvilket materiale det er lavet af. Tjek vaskemærkerne i dit tøj. Bomuld egner sig godt til vask i maskine, men brug et skånsomt vaskemiddel, så du ikke slider unødvendigt på hverken bomuldsfibrene eller kloden. Uld er mere delikat og bør vaskes i hånden eller i maskine på uldprogram og med et særligt uldvaskemiddel. Og husk at bruge lunkent og ikke varmt vand til dit uldtøj. Desuden bør du komme tøj lavet af uld eller silke i vaskepose, da disse materialer er sarte og let får huller ved kontakt med maskinen.

6. Sortér tøjet efter farve. Du bør sortere din tøjvask efter farve, så dine styles bliver vasket med lignende farver og du dermed undgår afsmitning – særligt de første gange du vasker det. Det gælder dog ikke syntetiske materialer, der sædvanligvis ikke smitter af. Hvis du vil sikre dig at binde farven i dit tøj mest muligt, kan du lade styles af naturmaterialer som bomuld og bambus ligge i eddikevand et døgns tid, inden du første gang vasker det.




7. Vend tøjet. Når du vasker tøjet med indersiden udad, slider du mindre på den side, der ses og dit tøj vil dermed fremstå pænere i længere tid. Husk lommerne Tjek altid lommerne. Også på børnenes tøj. Børn kan have mange skatte gemt i sine små lommer, som hverken tøjet eller maskinen har godt af at stifte alt for nært bekendtskab med. Og intet er mere irriterende end et papirlommetørklæde, der er kommet med i vasken, og fnuller på alt det andet tøj.

8. Vask ved lavest mulige temperatur. Sengetøj, undertøj, sportstøj og håndklæder bør vaskes ved mindst 60 grader, så bakterier og støvpartikler bliver dræbt, men dit øvrige tøj bør du blot vaske ved 30 grader. Du skal dog være opmærksom på, om dit vaskemiddel er egnet til vask ved lave temperaturer.

Knus, 
Team VACVAC

 

 

Blog posts

Read more
Pletfjerning - Længere levetid til dit tøj

Pletfjerning - Længere levetid til dit tøj

Nogle gange er det ikke slid som blive det endelige for dit tøj, men derimod genstridige pletter, som ikke lader til at forsvinde i vask. Derfor har vi lavet en udførlig pletfjernerguide, som forhå...
Scrunchie opskrift - DIY

Scrunchie opskrift - DIY

- DIY Scrunchies.Med vores guide kan du nemt sy dine egne scrunchies. Vær kreativ i både farve- og tekstilvalg og sæt dit helt eget præg på dine outfits. Du kan med fordel bruge stofrester, kun fa...
Hvordan zero-waste, hvordan deadstock?

Hvordan zero-waste, hvordan deadstock?

Hvordan definerer vi zero-waste/deadstock hos VACVAC studio? Og hvordan bruger vi det. Jeg har skrevet om det før, men jeg giver gerne en mere uddybet version - den får du her. Zero-waste er et eft...
Det dér med at udligne sit "fodaftryk"

Det dér med at udligne sit "fodaftryk"

  Jeg har i længere tid gået og tænkt hvor og hvordan VACVAC gerne vil gøre en forskel. Tidligere har vi støttet danske tiltag, men efter mange tanker er jeg kommet frem til, at det helt rigtige er...