Længe har jeg overvejet, hvordan VACVAC bedst kan gøre en meningsfuld forskel. Tidligere har vi støttet danske initiativer, men efter mange refleksioner er jeg kommet frem til, at den rette vej er at fokusere på de steder, hvor vi efterlader vores fodaftryk på miljøet og i de lokalsamfund, hvor vores produktion finder sted.
Jeg har derfor indgået en tæt dialog med ejeren af vores største leverandør og delt mine tanker om, at vi gerne vil yde noget ekstra i form af økonomisk støtte til et fælles projekt. Hans reaktion var både glæde og ydmyghed over denne gestus. For mig er det egentlig en selvfølge – de mennesker, som skaber vores produkter, lever under forhold, vi ikke kan forestille os i Danmark. Hvis jeg – og forhåbentlig I som kunder – kan være med til at gøre en forskel, letter det min samvittighed og giver mig et bredere smil.
Jeg vil gerne understrege, at systuen er GOTS-certificeret, hvilket betyder, at de allerede har nået langt i forhold til socialt ansvar – en topprioritet for VACVAC. For os kommer medarbejdernes velfærd først og derefter miljøet. Vi tror på, at begge dele kan forenes i et bæredygtigt produktionssamarbejde, hvor mennesker har gode arbejdsvilkår.
Da jeg nævnte muligheden for en social støtte, blev idéen taget varmt imod. Nogle af de områder, vi diskuterede, er “nutrition programs” og “pure drinking water facilities.” Ejeren ønsker fx at kunne tilbyde sine ca. 500 ansatte et æg og et glas mælk hver morgen – en simpel, men betydningsfuld gestus, der sikrer et vigtigt næringstilskud, som mange ansatte ellers ikke har råd til.
En anden ambition er at sikre rent drikkevand i deres hjem. De fleste af vores leverandørs ansatte har ingen adgang til rent vand, og det vil vi gerne ændre på. En vandrenser, som de kan have stående i hjemmet, vil forbedre deres hverdag markant.
Det her er en af de bedst certificerede fabrikker i området. Tør man overveje, hvordan forholdene ser ud på ikke-certificerede fabrikker? De mennesker, der fremstiller mange af vores hverdagsprodukter, har ofte ingen grundlæggende arbejdsvilkår – ingen adgang til lys, ingen pauser eller ordentlige toiletforhold, og mange må lade deres børn blive hjemme uden opsyn under en 12-timers arbejdsdag.
Vores leverandør tilbyder allerede initiativer som:
- Gratis transport til og fra arbejde
- Gratis hygiejneprodukter til kvindelige medarbejdere
- Familierådgivning i samarbejde med lokale myndigheder
- Fair Price Shop: En planlagt butik, hvor medarbejderne kan købe varer til engrospriser
- Uddannelse og træning: Gratis grundlæggende og avancerede færdigheder for medarbejderne.
Ejeren har også andre fremtidige projekter i tankerne, og jeg overvejer, hvor VACVAC kan bidrage. Blandt forslagene er:
- Sund frokost til medarbejderne, til en dagspris på ca. USD 1 per person
- Et vaccinationsprogram mod livmoderhalskræft, til en årlig omkostning på USD 15.000
- Fuld drift af et børnepasningscenter, hvilket vil koste omkring USD 2.500 om året
- Et ernæringsprogram, der kan tilbyde et dagligt æg og et glas mælk, med en samlet omkostning på USD 50.000 om året
Vi har meget at overveje. Mange af disse projekter er selvfølgeligheder i Danmark – rent drikkevand, morgenmad, barsel med løn og børns adgang til uddannelse.
// Signe -Team VACVAC