Hvordan zero-waste, hvordan deadstock?

Hvordan zero-waste, hvordan deadstock?

Hvordan definerer vi zero-waste/deadstock hos VACVAC studio? Og hvordan bruger vi det.

Jeg har skrevet om det før, men jeg giver gerne en mere uddybet version - den får du her.

Zero-waste er et efterhånden godt brugt ord, indenfor mange brancher. I tekstil industrien, og hos brands bliver det ofte brugt i betydningen af "ingen spild". Men hvordan ingen spild og er der overhovedet hold i det?

Hos VACVAC vil gerne give et indblik i hvordan vi arbejder med tekstilerne, og hvad zero-waste er hos os. 

Helt overordnet startede VACVAC med det koncept udelukkende, at producere fra overskudstekstiler -altså tekstiler, der enten ville blive smidt ud eller brændt. Populært også kaldet deadstock. Og det koncept har vi holdt fast i, og disse kollektioner sælges udelukkende på webshoppen, med mindre andet giver mening. 

For os er der to grene vi skal følge, og som så i sidste ende samles. Zero-waste og deadstock (overskudstekstiler).

Lad os starte med deadstock. Deadstock er som sagt en betegnelse for overskudsstoffer. Og hvor kommer de så fra, tænker du måske? De mange meter overskudsstoffer stammer fra større produktioner, hvor der kan blive en god rest tilbage. Og hele misæren omkring deadstock ligger i, om det fra leverandørens side (fabrikken) er noget de med vilje overproducerer, for så efterfølgende at sælge som deadstock, for så går idéen lidt af det. 
Når du laver en ordre, har man en kontrakt omkring overproduktion, vores hedder maks 3%. Det betyder, at leverandøren kan tillade sig at adde 3% mere til ordren, for netop at bruge alt stoffet. Leverandøren burde kunne ramme forbrug af stof ret godt på denne måde, så der netop ikke er noget tilovers. 

Men gør de så ikke det hver gang for at tjene penge? Både ja og nej. For leverandøren handler det om, at de ikke vil ende op med for lidt, og ikke kunne levere den fulde ordre. Og derfor giver det dem noget råderum at kunne producere nok og evt. bruge de sidste meter og adde dem til ordren. 

Og her kommer så den løftede pegefinger, for hvornår er det påtaget overproduktion? Hvornår er det ikke længere deadstock - det vi vil betegne som deadstock. 
Hos VACVAC tager vi det case by case. Men kommer der en leverandør og tilbyder os 400kg jersey, bliver det et nej tak. Det er i vores øjne ikke deadstock, men blot stock-varer. Altså stoffer de har på lager. Det kan sagtens være fra en reel produktion, men 400kg jersey er meget at ramme ved siden af og her ville alle alarmklokker ringe hos os. 
Ofte spørger vi ind til historien; hvor kommer det fra? Hvorfor er der så meget? Hvad gik galt? - og her må man gå med mavefornemmelsen. For det skal ikke blive en business for leverandørerne at overproducere med vilje. Vi vil ikke have overproduktion, men vi vil heller ikke have spild. 

De af Jer der har fulgt med hos VACVAC noget tid kender til vores årlige merinould kollektion - den er noget af et tilløbsstykke og er typisk noget vi har arbejdet på et helt år, inden den rammer webshoppen. Her er vi nede i kun at have 7kg uld i nogle af farverne, og dét er lidt af et puslespil. Det er som oftest i de mængder vi arbejder i, og her kan vi være 100% sikre på, at det er deadstock. Og det kommer fra vores meget kære hovedleverandør, som igennem et år, går og samler små bunker af merinould sammen til os. Noget de ellers ville have smidt ud, for ingen andre gider at købe det - det er for omkostningsrigt tidsmæssigt. 
Og kæmpe krammer til vores dygtige damer og mænd på systuer og de andre afdelinger, der faktisk vil bruge tid på at lave "2 af dem, 7 af dem, og 5 af dem". Men det gider de, for de vil også gerne bruge alt, og give det liv. 

 

Zero-waste hos VACVAC dækker, som ordet siger, over mindre spild. Og går hånd i hånd med deadstock konceptet.
Ved at bruge deadstock stoffer bruger vi alt, og det går ikke til spilde. Og så igen ikke alt, for der vil altid være spild, det kan ikke undgås. Jo jo, så er der nogle der genanvender, men det er en helt andet snak.

Når vi producerer og bruger stofferne er der så lidt tilbage, at vi snakker strimler, og er der større stykker, som ikke kan blive til en hel style gemmer vores leverandør det. Det gør de på opfordring fra os, da vi så bruger det til proto prøver. Ofte er en protoprøve (den aller første prøve vi får på en ny style) udelukkende for fit og sy-færdigheder, og her er det ligegyldigt hvilken farve eller kvalitet det er, bare det er nogenlunde det samme - tykkelse, fald, stræk mm spiller ind i fittingen. Og er der fx en meter tilbage, har vi bedt om at få det sendt med, sammen med kollektionen, så har vi selv brugt det til sy-projekter eller andet. Noget nyt på tegnebrættet er lapper - mending kit som kan bruges i tilfælde af huller. - for det skal gerne holde længst muligt, det kære tøj. 

Vi er ude i petitesserne når vi snakker spild hos VACVAC, vi bruger alt hvad vi kan, på bedst mulige vis, hvor det giver mening. Men vi kan altid blive bedre, og det arbejder vi løbende med. 

Så derfor, når vi siger unika kollektioner og bruger betegnelser som zero-waste så er det ud fra ovenstående. Du kan være helt sikker på at køber du de små helt særlige kollektioner hos os, er du en af få, der har det. 

 

Sommerhilsner fra produktionen - Signe

 

Blog posts

Read more
8 tips: Sådan skåner du dit tøj

8 tips: Sådan skåner du dit tøj

  Vi vasker generelt vores tøj for meget, og det er hverken godt for miljøet eller for tøjet. Tøjvask slider nemlig endnu mere end den daglige brug, men ingen har lyst til at gå i snavset eller il...
Pletfjerning - Længere levetid til dit tøj

Pletfjerning - Længere levetid til dit tøj

Nogle gange er det ikke slid som blive det endelige for dit tøj, men derimod genstridige pletter, som ikke lader til at forsvinde i vask. Derfor har vi lavet en udførlig pletfjernerguide, som forhå...
Scrunchie opskrift - DIY

Scrunchie opskrift - DIY

- DIY Scrunchies.Med vores guide kan du nemt sy dine egne scrunchies. Vær kreativ i både farve- og tekstilvalg og sæt dit helt eget præg på dine outfits. Du kan med fordel bruge stofrester, kun fa...
Det dér med at udligne sit "fodaftryk"

Det dér med at udligne sit "fodaftryk"

  Jeg har i længere tid gået og tænkt hvor og hvordan VACVAC gerne vil gøre en forskel. Tidligere har vi støttet danske tiltag, men efter mange tanker er jeg kommet frem til, at det helt rigtige er...